Jouw sessie gaat zo vervallen wegens inactiviteit. Klik OK om de tijd te verlengen met een extra 120 minuten.
Brandblusser
Welke klasse brandblusser voor welk materiaal?
Een brandblusser draagt bij aan een veilige werkomgeving. Welke brandblusser geschikt is voor jouw werkomgeving, is afhankelijk van de brandbare materialen die aanwezig zijn. Brandbare materialen zijn in te delen in verschillende brandklassen:
- Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen zoals papier, hout, textiel en verpakkingsmateriaal
- Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen zoals oplosmiddelen, olie, benzine, was, vet en kunststoffen
- Brandklasse C: gassen zoals aardgas, LPG, butaan en propaan
- Brandklasse D: metalen zoals aluminium, natrium en magnesium
- Brandklasse F: vetten zoals frituurvet en andere plantaardige en dierlijke vetten
Soorten brandblusapparaten voor op kantoor of magazijn
In een kantoor of magazijn zijn over het algemeen brandbare stoffen aanwezig in brandklassen A en B. Lees hieronder voor welke brandklassen de verschillende brandblussers geschikt zijn en hoe de brandblussers werken.
- Brandblusser met schuim.Geschikt voor brandklassen A en B. Een schuimblusser is gevuld met water en schuim. Dit heeft een verkoelende werking. Het schuim is zo licht van gewicht dat het op vloeistoffen blijft liggen. Ook op vaste stoffen blijft het goed plakken, waardoor de aanvoer van zuurstof wordt afgesloten en het branden stopt. Schuimblussers zijn niet schadelijk voor het milieu.
- CO² brandblusser.Doeltreffend voor brandklasse B. Een CO² blusser wordt ook wel eens koolzuursneeuwblusser genoemd. In de CO² brandblusser zit vloeibaar CO², wat in gasvorm uit de cilinder komt als je hem gebruikt. Dit werkt met een hogedruksysteem, waarbij de CO² door verandering van aggregatie afkoelt tot een temperatuur van -80 graden celcius. Het gas is verstikkend voor mensen en dieren en kan brandwonden (vrieswonden) veroorzaken.
- Poederblusser.Geschikt voor brandklassen A, B en C. Een poederblusser is relatief goedkoop en kan veel soorten branden blussen. Maar de poederblusser heeft ook een nadeel; hij laat veel schade achter. In de poederblusser zitten chemicaliën met zout en dat trekt vocht aan. Hierdoor kan het poeder kortsluiting van elektrische apparatuur veroorzaken. De apparatuur is in veel gevallen onherstelbaar beschadigd.
Welk brandblusapparaat past het beste in jouw werkomgeving? Lees de blog: Welke brandblusser heb ik nodig?
Hoeveel brandblussers bestellen?
Brand kan overal ontstaan, daarom is het noodzakelijk om meerdere brandblussers op te hangen. Heeft je werkomgeving meerdere verdiepingen, dan zal je sowieso minimaal één brandblusapparaat per verdieping moeten plaatsen. Daarnaast geldt dat je een brandblusser nodig hebt per 150 m². De loopafstand naar een brandblusser mag maximaal 20 meter zijn. Is je werkomgeving langgerekt, dan kan het zijn dat je meerdere brandblussers moet plaatsen. Kiezen voor extra veiligheid? Kijk dan ook naar accessoires zoals een brandblusserhoes of -steun en een brandblusserkast.
Brandblusser kopen? Dat doe je bij Manutan
Een brandblusser kopen voor je werkplek? Bekijk direct ons volledige assortiment en bestel je brandblusser vandaag nog online. Twijfel je welk brandblusapparaat het beste op jouw werkplek past of heb je behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.