Werken in de kou houdt risico's in voor je medewerkers. Ze hebben daarvoor de juiste uitrusting nodig en moeten weten wat te doen om hun taken in correcte omstandigheden uit te voeren, zodat ze comfortabel en efficiënt kunnen blijven werken. In dit artikel kom je meer te weten over de risico's van werken in de kou en de aanbevolen uitrusting en maatregelen om veilig te werken in een koude omgeving (buiten, koelruimtes, koelhuizen, enz.).
Welke maatregelen moet je nemen om comfortabel en efficiënt te kunnen werken in de kou?
Veiligheid en hygiëne op de werkvloer4 eenvoudige maatregelen om comfortabel te werken in de kou
Je kan tal van preventiemaatregelen nemen om risico's en ongemak te beperken als je medewerkers bij lage temperaturen moeten werken. Dit zijn alvast 4 praktische tips:
Draag meerdere dunne lagen kleding tijdens het werk.
Kies voor natuurlijke materialen of, als dat niet kan, polyester en polypropyleen.
Draag handschoenen en een muts om de ledematen te beschermen (en de huid te bedekken).
Gebruik uitrusting die aangepast is aan het werk.
Beroepsrisico's van werken in de kou
Of je medewerkers nu direct of indirect blootgesteld worden, werken in de kou kan verschillende gradaties van ongemak veroorzaken. Dit zijn de factoren en gevolgen van buiten werken in de winter of in een koude werkomgeving.
Welke factoren beïnvloeden de risico's verbonden aan werken in de kou?
Volgens de Australische organisatie SafeWork hebben diverse factoren een impact op de risico's verbonden aan werken in de kou:
de temperatuur van de lucht;
de temperatuur van de grond;
de windsnelheid;
de vochtigheidsgraad.
Andere factoren zijn inherent aan de medewerker die risico loopt:
de leeftijd;
de fysieke capaciteit;
de gezondheidstoestand.
Tot slot houden bepaalde factoren verband met het werk zelf:
het type activiteit;
de duur van de activiteit;
de duur van de blootstelling aan de kou;
de vereiste beschermingsmiddelen.
Welke ziekten worden veroorzaakt door de kou?
Een onderzoek door het Canadian Center for Occupational Health & Safety heeft aangetoond welke ziektes veroorzaakt worden door werken in de kou op basis van het blootstellingsrisico:
Beperkte blootstelling: licht gevoel van ongemak.
Gemiddelde tot hoge blootstelling: ongemak en risico op onderkoeling en bevriezing.
Volgens datzelfde Canadese centrum spreken we van beperkte blootstelling als de temperatuur niet onder de -15°C zakt tijdens het werken in de kou.
Wat te doen om comfortabel te werken in de kou
Als je medewerkers continu in de kou moeten werken, is het belangrijk om de risico's te voorkomen en een tent, een cabine of verwarmde pauzeruimtes te regelen, evenals warme maaltijden.
Ook mag het werktempo niet te hoog zijn om te voorkomen dat medewerkers gaan zweten en kouvatten. Zorgen voor beschermende kleding is ook een van de essentiële maatregelen om effectief te kunnen werken in de kou.
Om veilig te werken in de kou is het raadzaam om de onderstaande aanbevelingen van de ACGIH (American Conference of Governmental Industrial Hygienists) te volgen.
Toezicht aangepast aan de kou
De temperatuur controleren is cruciaal om te kunnen anticiperen en de nodige maatregelen te nemen met het oog op de gezondheid en veiligheid van medewerkers die in de kou moeten werken.
Werkplekken waar de temperatuur lager is dan 16°C moeten worden uitgerust met een thermometer om temperatuurveranderingen te monitoren. Onder 0°C moeten de temperatuur en windsnelheid om de 4 uur worden gecontroleerd.
Noodprocedures
Voor ieders veiligheid zijn trainingen in noodprocedures en eerste hulp van essentieel belang. Werken in de kou mag niet worden onderschat.
Een training op lange termijn
Inzicht in de risico's van blootstelling aan de kou, zowel voor de medewerkers als voor de leidinggevenden, is een cruciale factor in de preventie van gezondheidsproblemen en beroepsziekten.
Uitrusting om te kunnen werken in de kou
De maatregelen en goede praktijken die toegepast worden bij het werken in koude zones volstaan niet om de gezondheid en veiligheid van de medewerkers te garanderen. Enkel met specifieke uitrustingen en speciaal gereedschap zal je de risico's bij een langdurige en directe blootstelling aan de kou kunnen beperken.
De juiste kleding om te kunnen werken in de kou
De keuze van de uitrusting maakt het verschil voor je medewerkers die in een koude omgeving werken.
Onder 5°C moet je rekening houden met een aantal factoren bij de keuze van de kleding om tegen de kou te beschermen:
de temperatuur van de lucht;
de gezondheidstoestand van de medewerker;
de duur van de blootstelling aan de kou;
enz.
We kunnen ook enkele goede tips geven voor het dragen van de beschermende kleding bij het werken in de kou:
Verhoog de isolatie tegen de kou door verschillende lagen kleding over elkaar aan te trekken.
De binnenste laag die in contact komt met de huid moet het vocht afvoeren.
Elke beschermingslaag moet gemakkelijk uitgetrokken kunnen worden om de lichaamstemperatuur te reguleren, afhankelijk van de buitentemperatuur en de fysieke inspanning.
Bij regen of hoge luchtvochtigheid moet de kleding waterdicht zijn.
Draag een hoofdbedekking, zoals een pet, die aangepast is aan de externe omstandigheden en de uitgevoerde activiteit.
Draag schone, droge kleding voor een optimale prestatie en isolatie.
Als de activiteit het toelaat, draag dan beschermende handschoenen bij temperaturen lager dan 4°C.
Schoenen en sokken om te werken in de kou
Leer, vilt en rubber zijn de meest effectieve materialen om de voeten te beschermen en de kou te bestrijden. Leer laat de huid ademen, zodat je medewerkers niet te veel zweten tijdens het werk.
Door in de loop van de dag een nieuw paar sokken aan te trekken, houden je medewerkers hun voeten droog tijdens het werken in de kou. Als ze twee paar sokken dragen, moet de buitenste sok groter zijn dan de binnenste sok zodat de voet voldoende geventileerd wordt.
Gelaats- en oogbescherming
Om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers te garanderen, is het belangrijk om hun gelaat te beschermen. Zorg dus zeker voor een aparte bescherming voor de ogen en een bescherming voor de andere zones (neus en mond) zodat de lucht kan circuleren en risico's op damp en vocht tijdens het werk vermeden worden.
Maatregelen om optimale omstandigheden te garanderen bij werken in de kou
Je kan enkele eenvoudige maatregelen nemen om te garanderen dat je medewerkers comfortabel en efficiënt kunnen werken in de kou.
Zweten tijdens het werk voorkomen
Zodra de medewerkers beginnen te zweten, kunnen ze hun lagen kleding en uitrusting een voor een uittrekken als ze dat nodig vinden, te beginnen met de accessoires (handschoenen, muts, sjaal, enz.).
Te vermijden materialen en het belang van in beweging blijven
De medewerkers moeten contact vermijden met gevaarlijke metalen bij temperaturen onder de -7°C en met vloeistoffen (alcohol, diesel, enz.) bij temperaturen onder de 4°C.
Ook lang blijven staan of zitten is niet aan te raden: zoveel mogelijk in beweging blijven is de boodschap.
Warme, evenwichtige voeding
Ons lichaam moet werken om warmte vast te houden, wat veel energie kost. Evenwichtige maaltijden zijn daarom noodzakelijk om voldoende lichaamswarmte te behouden en uitdroging te voorkomen.
Drinken is essentieel voor de gezondheid van de medewerkers (warme dranken en soepen), zelfs bij koud weer. Koffie wordt dan weer niet aanbevolen om het lichaam op te warmen, omdat cafeïne de bloedstroom naar het huidoppervlak verhoogt, wat het verlies van lichaamswarmte kan vergroten.
Nu weet je welke maatregelen je allemaal kan nemen zodat je medewerkers comfortabel en efficiënt kunnen werken in de kou, zonder risico's voor hun gezondheid en veiligheid. Bekijk zeker eens ons assortiment van warme werkkleding!