Een magazijn praktisch inrichten is belangrijk, maar veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. Er zijn vele hoeken en gaatjes waar ongelukken kunnen gebeuren. Manutan helpt je de risico’s te herkennen.
Magazijninrichting – Veilig werken tussen de stellingen
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerVooral magazijnen die in de loop der tijd verder zijn uitgebouwd, hebben vaak onveilige hoeken. Een stelling die een keer door een vorkheftruck is aangereden, hoge rekken zonder doorvalbeveiliging, stellingen die slecht of niet verankerd zijn …
Doorvalbeveiliging
Een magazijnstelling of een palletstelling waarachter een looproute ligt, moet aan de achterkant zeker met een doorvalbeveiliging beveiligd zijn. Dit zijn gaaswanden die achteraan op de palletstelling gemonteerd worden. Als een vorkheftruckchauffeur dan per ongeluk een pallet over de rand duwt, komt deze op de grond terecht zonder dat er een collega het risico loopt gewond te raken.
Aanrijdbeveiliging
In een magazijn zijn vorkheftrucks heel nuttige, maar ook gevaarlijke voertuigen. Alle magazijnstellingen moeten daarom voorzien zijn van een aanrijdbeveiliging, waardoor een stelling na een kleine aanrijding niet meteen gevaarlijk beschadigd kan worden. Deze aanrijdbeveiligingen zijn er voor alle hoeken en kanten van stellingen. Niet alleen als er vorkheftrucks in het magazijn rondrijden is aanrijdbeveiliging nuttig; ook als er ‘s avonds werkbusjes in het magazijn worden geparkeerd, kunnen er ongelukken gebeuren.
Verankering
De juiste verankering van magazijnstellingen is van essentieel belang om de veiligheid in het magazijn te garanderen. Dit kan op de gebruikelijke manier door in de vloeren te boren en de stellingen eventueel onderling te verankeren. Als dat niet mogelijk is, biedt chemische verankering een oplossing.
Blijven controleren
Het is verstandig een medewerker aan te stellen als verantwoordelijke voor de veiligheid van het magazijn. Dat betekent dat beschadigingen en ongelukken aan hem gerapporteerd worden en hij dan actie onderneemt. Ook heeft hij een checklist die regelmatig wordt overlopen. Naast beschadigingen staat ook de maximale belasting op de checklist van de veiligheidsmedewerker. Op alle stellingen moet staan welke de maximale belasting is en de medewerker moet controleren of die niet wordt overschreden. Hij heeft ook de verantwoordelijkheid om zijn taken over te dragen als hij afwezig is.
Een magazijn is nooit klaar. Ook als alle stellingen staan en met alle veiligheidsmaatregelen rekening is gehouden, is het belangrijk de veiligheid in de gaten te blijven houden. Dat kan door het plaatsen van veiligheidsborden maar ook door het magazijn jaarlijks te laten keuren.
Manutan blijft volop investeren in producten en diensten die het werk veiliger, makkelijker en socialer maken. Wil je meer weten over magazijninrichting of praktijkvoorbeelden zien van totaaloplossingen? Ga naar manutan.be/projecten. Of contacteer het Manutan projectteam via projects@manutan.be of 02 583 01 01, wij denken graag met je mee en geven vrijblijvend advies.