Elk jaar verdwijnt er in ons land voor heel veel geld aan goederen uit magazijnen, kantoorgebouwen of opslagplaatsen. Hoe voorkom je dat jij het volgende slachtoffer wordt? Belangrijk: ‘denk van buiten naar binnen’. Tien tips tegen inbrekers.
Inbraakpreventie – tien tips tegen inbrekers
Veiligheid en hygiëne op de werkvloer1. Sluit je terrein goed af
Het begint natuurlijk met de toegang tot je terrein en je pand. Is het hekwerk hoog en stevig? Zijn de sloten sterk en niet makkelijk te forceren? Is de toegang afgesloten met een slagboom of een hoogtebegrenzer? Denk ook aan de discipline om alles goed af te sluiten aan het eind van de dag. Loop een vaste afsluitronde.
2. Verlicht de omgeving
Is alles donker zodra de laatste het pand verlaat? Dieven zijn daar dol op! Zorg liever voor goede buitenverlichting met een schemersensor of bewegingssensor rond je pand, bij alle toegangsdeuren en ramen.
3. Geef ze geen ‘opstapje’
Ladders, vuilnisbakken, containers en steigers zijn voor kwaadwilligen ideale opstapjes naar dak, bovenraam of balkon. Berg die voor sluitingstijd dus altijd binnen op.
4. Installeer een alarminstallatie
Dieven willen niet opvallen. Dat maakt een alarminstallatie zo doeltreffend! De verzekering vraagt erom en je slaapt er écht veel beter van. Met een luid alarm ter plaatse én direct bericht aan de meldkamer. Zo jaag je dieven weg … of betrap je ze op heterdaad!
5. Zet ze op video!
Inbrekers slaan graag ongezien toe. Daardoor werkt weinig zo preventief als een videobewakingscamera of een dummy camera. Hang ze op goed zichtbare plaatsen om slecht volk af te schrikken. En mochten ze toch toeslaan, dan is de politie heel blij met de bewakingsbeelden. Bekijk hier alle mogelijkheden van videobewaking.
6. Zorg voor goed hang- en sluitwerk
Met goed gereedschap is een normaal deur- of raamslot kraken een fluitje van een cent. Kies daarom voor hang- en sluitwerk van topkwaliteit met politiekeurmerk. Voorzie je binnen- en buitendeuren met een mechanisch of elektronisch codeslot. Dat vertraagt enorm en werkt daardoor heel preventief.
7. Ook binnen: waardevol spul achter slot en grendel
Zijn ze desondanks tóch binnengekomen? Maak het ze ook hier zo lastig mogelijk. Berg computers, waardepapieren, cash geld, gereedschap en belangrijke informatie altijd goed op in een inbraakwerende kluis of brandkast. Achter slot en grendel, versleuteld in je ICT-systeem en/of vastgemaakt met kabelsloten.
8. Merk en registreer kostbare goederen
Maak je spullen echt tot je onvervalste eigendom door ze te registreren en te merken met een graveerapparaat. Een dure machine met je bedrijfslogo erin gegraveerd is makkelijker traceerbaar en moeilijker door te verkopen. En dus minder aantrekkelijk.
9. Weet wie er binnen zijn
Ook overdag kunnen onverlaten binnensluipen en hun slag slaan. Dan biedt een degelijk toegangssysteem met veilige codes en/of controle uitkomst. Geef bezoekers een duidelijk herkenbare bezoekerspas en begeleid ze naar hun afspraak.
10. Goed sleutelbeheer
Je wilt er niet aan denken: het idee dat eigen mensen je zouden bestelen. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Geef daarom een beperkt aantal medewerkers de sleutels tot je pand of de kluis. En houd dit goed bij in een sleutelplan. Heb je veel sleutels op te bergen? Doe dat dan veilig in een afgesloten sleutelkast.
Met bovenstaande tips heb je een goede indruk van wat er bij inbraakpreventie komt kijken. Op Manutan.be vind je ons complete assortiment. Vind je niet wat je zoekt of wil je meer weten? Contacteer dan onze Helpdesk. Zij helpen je graag verder.