De voedingsmiddelenindustrie is een van de branches waar hygiëne aan zeer strikte eisen gebonden is. De juiste faciliteiten en protocollen voor handhygiëne zijn dan ook onmisbaar. Maar waar moet je op letten en welke faciliteiten heb je nodig? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rij.
(Hand)hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie: de richtlijnen
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerHACCP: voedselveiligheidsplan voor bedrijven
De voedingsmiddelenindustrie is gebonden aan een strikte wet- en regelgeving. Logisch, want slechte hygiëne kan al snel leiden tot onder andere kruisbesmetting, voedselvergiftiging of zelfs erger. De Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) speelt een centrale rol in de waarborging van de voedselveiligheid.
Deze HACCP is een methode om systematisch de voedselveiligheidsgevaren binnen bedrijfsactiviteiten te controleren en beheersen.
Belangrijke onderdelen in dit systeem zijn:
Product- en procesbeschrijvingen
Stroomschema’s
Gevarenanalyses met risicobepaling voor grondstoffen, halffabricaten en eindproducten
HACCP is verplicht voor alle bedrijven die met levensmiddelen werken, deze bewerken, bereiden, verwerken, verpakken en/ of transporteren. De overheid is verantwoordelijk voor de naleving en voert controles uit bij bedrijven. Meer weten? Lees dan meer over de HACCP regels.
Factoren voor een goede hygiëne op de werkplaats
Hygiëne is dus belangrijk. Om deze schone werkomgeving te bereiken zijn een aantal basisfaciliteiten nodig. Onderstaand een aantal aandachtspunten op een rij:
Hygiëneprotocollen & communicatie
Bewustwording en duidelijkheid over de na te leven voorschriften zijn het begin van goede hygiëne. Denk hierbij aan zaken zoals een schoonmaakplan, maar ook een helder beschreven hygiëneprotocol over de gestelde eisen. Daarnaast levert ook communicatie in de vorm van voorschriften of posters bij wasbakken een belangrijke bijdrage.
Sanitair & zeepdispensers
In een omgeving waar hygiëne essentieel is, dienen voldoende faciliteiten aanwezig te zijn. Centrale (en voldoende) plekken om bijvoorbeeld handen te wassen of ontsmetten zijn hierbij belangrijk. Zorg hier ook dat de juiste zeepdispenser aanwezig is. Zo is een automatische zeepdispenser een populaire keuze op plekken waar extra hygiëne wordt nagestreefd. Ook zijn RVS of stalen zeepdispensers hier handig vanwege het schoonmaak- en onderhoudsgemak. En vergeet natuurlijk de papieren handdoekjes en handdoekdispensers en/ of elektrische handdroger niet.
De juiste zeep
De ene soort vervuiling is de andere niet. Daarom is het belangrijk om te bepalen welk soort zeep of handgel gewenst is. Is antibacteriële handgel bijvoorbeeld voldoende of moet de zeep echt ontsmetten? Of gaat het om zwaardere vervuiling waarbij industriële zeep met microkorrels nodig is? Het zijn allemaal zaken om van tevoren te bekijken.
Echt propere handen? Bekijk onze blog Propere handen in zes stappen
Aangepaste kleding
Op sommige plekken binnen de voedingsmiddelenindustrie is het ook nodig om aangepaste kleding te dragen. Denk hierbij aan haarnetjes, schoenovertrekken of disposable gezichtsbescherming. Welke kleding nodig is komt vaak naar voren in de HACCP.
Meer weten over hygiëne op de werkplek?
Wil je meer weten over hygiëne in de werkomgeving? Bekijk dan onze blog of contacteer onze helpdesk op voor meer informatie. We vertellen je graag meer.