De steekwagen is een veel gebruikt intern transportmiddel dat geschikt is voor het gemakkelijk verplaatsen van meerdere goederen. Hiermee verminder je de fysieke belasting door minder te tillen, trekken en dragen. Er zijn talloze steekwagens voor uiteenlopende transportklussen. Het is dus belangrijk om de juiste steekkar te kiezen voor iedere toepassing. Hieronder hebben we de uitvoeringen van steekwagens samengevat.
Steekwagen nodig? Zo kies je precies de steekkar die je nodig hebt
Slim en efficiënt werkenDenk aan je rug en gebruik de juiste steekwagen
In veel beroepen wordt dagelijks getild en lasten verplaatst, bijvoorbeeld door magazijnmedewerkers, orderpickers en vrachtwagenchauffeurs. Tillen in combinatie met duwen en trekken – ook als de last op wielen staat – is erg belastend voor het lichaam. Zeker als het vaak gedaan wordt, is de kans op schouder- en rugklachten 2,5 tot 4 keer zo groot. De Belgische wetgeving legt geen maximumgewicht vast voor het manueel tillen. Algemeen hanteert men de internationale normen ISO 11228 en EN 1005, die 25 kg als maximaal tilgewicht beschouwen, in ideale omstandigheden en aan een beperkte frequentie.
Inklapbare steekwagen om mee te nemen
Lichte inklapbare en uitschuifbare steekwagens zijn uiterst handzame transportwagens, zowel voor privé als voor zakelijk gebruik. Je klapt ze in een handomdraai in tot een klein pakketje, waardoor ze zo in de kofferbak van je auto passen. Deze steekwagens zijn gemaakt van aluminiumbuizen en sterke kunststof, en hebben een draagvermogen van 50 tot 250 kg.
Stalen steekwagen voor het zware werk
Sterke, gelaste stalen steekwagens gebruik je voor het zwaardere werk. Veiligheidshandgrepen beschermen je knokkels. Transporteer je hoofdzakelijk op gladde vloeren, dan kies je voor massief rubberen wielen. Loop je meer buiten of op vloeren met oneffenheden, dan zijn luchtbanden comfortabeler. De meeste wagens hebben een korte, vaste schep die je zo onder de last schuift. Heb je meestal gestapelde kisten, kratten of dozen te verplaatsen, neem dan een steekwagen met een hogere rug.
Aluminium steekwagen voor het lichtere werk en voor buiten
Wil je een steekkar die 100 % roestvrij is en wil je hem bijvoorbeeld achteraan op de vrachtwagen meenemen, kies dan voor een aluminium steekwagen. Die is namelijk erg licht en wendbaar, en geschikt voor lasten tot max. 350 kg. De wielen, schep en rug zijn vergelijkbaar met die van stalen steekwagens.
Trappensteekwagen voor een treetje hoger
Moet je vaak trap op, trap af met bijvoorbeeld witgoed, dan is een trappensteekwagen met 2 stervormige wielensets ideaal. Deze kantelen als het ware stabiel rond iedere trede. Er zijn zelfs gemotoriseerde versies.
Vatensteekwagen voor kleine en grote vaten
Stalen of kunststof vaten tot 220 liter zijn met inhoud het beste te transporteren met speciale vatensteekwagens die met gemak 350 kg dragen. Het vat staat veilig geklemd op de wagen en is dankzij de extra steunwielen gemakkelijk horizontaal te verplaatsen. Scheppen, kantelen en transporteren gaat zonder moeite.
Steekwagen voor gasflessen
Voor iedere flesgrootte en toepassing bestaat er een geschikte gasflessenwagen. Dankzij de veiligheidskettingen en de aan drie zijden opstaande rand van de schep staan de gasflessen stevig vast.
Steekwagens voor specifiek transport
Sommige goederen zijn lastig te transporteren en vragen om een specifieke uitvoering van een steekwagen. Zo zijn er stoelensteekwagens, bandensteekwagens, documentensteekwagens, witgoedsteekwagens, ergonomische steekwagens voor zware ladingen en andere specifieke steekwagens tot zelfs een gecombineerde steek-plateauwagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt bij Manutan de meest geschikte wagen voor iedere transportklus.
Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen en kiezen van een steekwagen komt kijken. Kijk op manutan.be voor het volledige assortiment steekwagens. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen met de helpdesk van Manutan. Zij helpen je graag verder.