Een goede werkbank is onmisbaar in de werkplaats. Maar waar let je eigenlijk op als je nieuwe werkbanken voor je werkplaats aanschaft? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Koopwijzer voor een nieuwe werkbank: onze tips
Slim en efficiënt werkenRicht een ergonomische en functionele werkplaats in met degelijke werkbanken
Een goed ingerichte werkplaats zorgt voor een hogere productiviteit en draagt bij aan het welzijn van je werknemers. Logisch, want een werkplek die is aangepast aan de werkomstandigheden werkt een stuk comfortabeler en efficiënter. Hierin speelt onder andere ergonomie een belangrijke rol. Denk aan instelbare werkbanken, zit/sta-stoelen en anti-vermoeidheidsmatten. Orde en overzicht dragen eveneens bij aan een werkbare plek. Daarom is voldoende en passende opbergruimte een waardevolle toevoeging. Denk maar aan werkplaatskasten, gereedschapswagens en - koffers en stellingen.
Tips bij het kopen van een werkbank
In dit artikel vertellen we alles over de werkbank. Werkbanken zijn er in allerlei soorten en maten, dus hoe kies je de juiste? Lees hier waarop je moet letten.
1. DE BELASTING VAN DE WERKBANK
Een eerste aandachtspunt is de belasting. Lichte werkzaamheden brengen tenslotte een andere belasting mee dan intensieve activiteiten met zware objecten. Daarom delen we werkbanken op in drie categorieën:
Werkbanken voor een belasting tot 150 kg (incidenteel gebruik)
Werkbanken voor een zware belasting van 150 tot 500 kg (regelmatig gebruik)
Werkbanken voor extreme belastingen boven de 1500 kg (intensief gebruik)
2. VERSTELBARE WERKBANK OF MET VASTE HOOGTE?
De ideale hoogte voor een werkbank bestaat natuurlijk niet, omdat die afhankelijk is van onder andere de lichaamsbouw van de medewerker die ermee moet werken en welke taken hij of zij moet uitvoeren. Toch gelden er enkele algemene richtlijnen. Zo is een verstelbare werkbank aan te raden bij zowel mobiel en zwaar staand werk, als bij voortdurend licht werk zonder veel afwisseling. De werkbank moet zowel tien centimeter hoger als tien centimeter lager verstelbaar zijn, afhankelijk van de grootte van de werknemer. Een niet-verstelbare werkbank is dan weer een goede keuze voor licht, afwisselend werk en voor precisiewerk.
Eerder hadden we het al over de meerwaarde van ergonomie op de werkvloer. Verstelbare werkbanken vergroten de ergonomie op de werkplek, omdat je de banken kunt aanpassen aan de lichaamslengte van elke individuele werknemer.
Gemotoriseerde werkbank
Door te kiezen voor een werkbank die snel in hoogte verstelbaar is, zoals een gemotoriseerde werkbank, beperk je de tijd die je medewerkers nodig hebben om de banken juist af te stellen. Of je wijst, als de ruimte en het budget het toelaten, elke medewerker een persoonlijke werkbank toe.
Een ander voordeel aan verstelbare werkbanken, is de mogelijkheid om zittend werken af te wisselen met staand werken. Dat verhoogt niet enkel de productiviteit, maar doet rugklachten en dus ook ziekteverzuim afnemen. Een elektrisch verstelbare werkbank is iets duurder in aankoop, maar wel gebruiksvriendelijker.
3. HET JUISTE WERKBLAD VOOR JE WERKBANK
Het meest essentiële onderdeel van je werkbank is natuurlijk het werkblad. Het ideale werkblad is aangepast aan de taken die erop uitgevoerd worden. Dat heeft een invloed op de gewenste breedte en lengte van het werblad, en op de meest geschikte materiaalsoort. We lijsten de meest courante werkbladen op.
Massief beuken werkblad: bestemd voor zware mechaniek en afgewerkt met UV-bestendige lak. Het werkblad is ook bestand tegen zuren en sterk genoeg om zware lasten te dragen.
Multiplex-werkblad: voor (elektro)mechanische toepassingen. Dit is een geschuurd beuken multiplex-werkblad met UV-bestendige lak op het oppervlak, of geïmpregneerd en waterafstotend. Bestand tegen warm water tot 80°C.
Arphenol-werkblad: voor mechanische en metrologische toepassingen of laboratoria. Het hout met fenolcoating is vormvast en bestand tegen water, oliën, vetten en zuren.
Gelamineerd werkblad: geschikt voor elektrische en montagewerkzaamheden en voor labowerk. Het werkblad bestaat uit samengeperst hout met een hoge dichtheid en is bekleed met een gelamineerde plaat. Het materiaal is bestand tegen schuren en boren.
Linoleum werkblad: voor montagewerkzaamheden, controlemechaniek en elektronische toepassingen en laboratoria. Het hout is bedekt met linoleum dat bestand is tegen schokken, oliën en vloeistoffen. Het werkblad is eenvoudig in onderhoud en heeft een zeer hoge weerstand tegen de gebruikelijke oplosmiddelen.
Polyrey werkblad: leent zich voor elektronische toepassingen. Het blad bestaat uit massief hout met een gelamineerde, geleidende plaat. Dat resulteert in een goede weerstand tegen warmte en chemische producten en elimineert statische elektriciteit. Dit blad kan geaard worden.
Glasal-werkblad: voor elektr(on)ische werkzaamheden. Het werkblad is een paneel van samengeperst hout met een hoge dichtheid. Deze plaat werd bedekt met een glasalplaat, die bestand is tegen hoge temperaturen.
ESD-werkblad: voor elektr(on)ische werkzaamheden. Dit werkblad is antistatisch en volumegeleidend.
4. EEN VASTE OF verrijdbare WERKBANK?
Wil je de werkbank kunnen verplaatsen? Dan is een verrijdbare werkbank op wielen de beste keuze. Werk je altijd op dezelfde plek? Dan is een vaste werkbank een prima optie.
5. EEN OPGERUIMDE WERKBANK
Meestal is de werkplaatskast de belangrijkste plek om materialen en gereedschappen op te bergen. Wil je echter gereedschappen, documenten en kleine objecten bij de hand hebben? Dan is een werkbank met lades en/of kastjes de ideale keuze. Je kunt daarin zo ver gaan als je zelf wil. Zo zijn er werkbanken met slechts een aantal lades, maar ook werkbanken die volledig voorzien zijn van lades en kasten, zodat je extraveel opbergruimte hebt.
Ook handig: veel werkbanken zijn modulair op te bouwen met lade-indeling en vakverdeling waardoor je ook later nog opbergruimte kunt toevoegen. Of je zet er natuurlijk gewoon een ladeblok op poten of wielen los bij. Een gereedschapswagen kan ook een goede keuze zijn. Weet dat er ook werkbanken bestaan met afsluitbare lades om spullen veilig op te bergen. Voor zwaardere spullen kies je het best voor een werkbank met lades die extra draagvermogen hebben.
Accessoires voor je werkbank
Bij je werkbank kun je enkele handige accessoires bestellen, zodat je gereedschappen netjes kunt opbergen. De lades van je werkbank ordelijk en overzichtelijk houden? Dat doe je door er inzetbakjes in te plaatsen. Daarnaast bieden legborden en een aluminiumrail waaraan je magazijnbakjes kunt hangen, heel wat extra opbergruimte. Als je ook veel gereedschap kwijt moet in de buurt van je werkbank, is het raadzaam om een gereedschapspaneel te plaatsen bij je werkbank. Moet je vaak gebruik maken van een scherm? Een zwenkarm biedt soelaas!
Vind de juiste werkbank bij Manutan
Bekijk ons assortiment werkbanken en vind meteen het juiste exemplaar voor jouw werkplaats. Vragen of op zoek naar meer informatie? Contacteer vrijblijvend onze helpdesk of lees onze blogs voor meer handige tips!