De aankoopwereld maakt volop een digitale transformatie door. Daarbovenop ontstaan er nieuwe uitdagingen nu bedrijven die de draad weer willen oppikken, hun bedrijfsmodel heroriënteren. Zit jij door deze veranderingen met de handen in het haar? Geen nood: een goede aankoopconsultant weet steeds raad. Maar een aankoopconsultant kiezen die perfect bij je bedrijf en werkfilosofie past, dat verloopt niet altijd even gemakkelijk. En als je de verkeerde partner kiest, kan dit catastrofale gevolgen hebben. Pak het dus slim aan en stel jezelf de juiste vragen voordat je samen met je nieuwe aankoopconsultant een contract ondertekent.
De juiste aankoopconsultant kiezen – vijf tips
Slim en efficiënt werkenMet de volgende vijf vragen maak je de beslissing een stuk gemakkelijker:
Hoeveel ervaring heeft de consultant met jouw uitdagingen?
Maakt een grondige kennismaking vooraf standaard deel uit van zijn of haar werkwijze?
Is gezamenlijke ontwikkeling een deel van zijn of haar aanpak?
Is de consultant concreet genoeg om met alle stakeholders te kunnen communiceren?
Kun je de samenwerking op elk moment stopzetten zonder het project helemaal opnieuw te moeten beginnen?
De juiste aankoopconsultant heeft ervaring met jouw uitdagingen
De aankoopwereld kent heel wat uitdagingen. En de problemen die in deze moeilijke periode de kop opsteken, komen boven op het lijstje met eisen die steeds zwaarder op de aankoopafdeling wegen.
Toch is de professionele reputatie van de meeste aankoopconsultants gebaseerd op slechts een deel van de uitdagingen waar aankoopafdelingen mee kampen. Natuurlijk kan een frisse geest die nog geen ervaring heeft, overlopen van de vernieuwende ideeën. Maar het is beter om een aankoopconsultant te kiezen die recent geconfronteerd is met de problemen waar ook jouw bedrijf mee worstelt.
De juiste aankoopconsultant luistert naar wat er uniek is aan jouw bedrijf
Natuurlijk is ervaring niet het enige element om een mogelijke samenwerking op te baseren. De werkfilosofie van je potentiële partner is minstens even belangrijk.
Dan bedoelen we vooral dat de aankoopconsultant luistert en rekening houdt met de huidige situatie voordat hij actie plant. Dat is een erg belangrijke eigenschap waarop je zeker moet letten. Deze twee succesfactoren zijn bijzonder belangrijk:
De aankoopconsultant ‘dompelt’ zich vooraf onder in jouw bedrijf.
Hij doet moeite om tot in de details te ontdekken hoe jouw bedrijf werkt.
Een duurzame aankoopconsultant werkt constructief samen met je bedrijf
Je kunt de aankoopconsultant eigenlijk beschouwen als een gewone leverancier: de kracht van jullie relatie is afhankelijk van hoe goed jullie samenwerken.
Kies dus een consultant die naar je luistert en je bij zijn denkproces betrekt. Tenzij je voor je project een ‘kant-en-klare’ oplossing van een expert nodig hebt, heb jij ook een deel van de oplossing in handen. Want jij kent je bedrijf het best.
Een efficiënte aankoopconsultant spreekt eenvoudige, duidelijke taal
Welke opdracht je de aankoopconsultant ook wilt toevertrouwen, hij moet hoogstwaarschijnlijk met verschillende soorten mensen in verschillende rollen communiceren. Aankoopprofessionals weten al lang dat het belangrijk is om samen te werken met de andere afdelingen in een bedrijf.
Daarom moet een aankoopconsultant voldoende concreet en toegankelijk zijn om alle functies te begrijpen waarmee jij of je team samenwerkt. En uiteraard moeten ook deze medewerkers de consultant goed begrijpen.
De juiste aankoopconsultant laat je vrij in je keuze
Een consultingopdracht moet kunnen worden stopgezet wanneer jij dat wilt. In geen geval mag je hulpeloos achterblijven als de opdracht afloopt, ongeacht of jij of de consultant de samenwerking stopzet.
De laatste tip om je nieuwe partner te kiezen? Ga voor een expert met een open werkwijze, net zoals je dat zou doen wanneer je een e-procurementoplossing kiest. Het is verstandig om een aanpak te kiezen die veel operatoren begrijpen en waarbij iemand anders indien nodig als vervanger kan optreden. Zo loop je niet het risico dat je ‘gegijzeld’ wordt omdat je consultant een gespecialiseerde werkwijze hanteert waarmee slechts een klein aantal experts vertrouwd zijn.
Kort gezegd zijn er evenveel aankoopconsultants als transformatieprojecten. De meeste aankoopconsultants voeren hun taken perfect uit, maar sommige passen beter bij jouw project dan andere. De uitdaging is dus dat je niet gewoon de beste aankoopconsultant moet kiezen, maar degene met wie de kans het grootst is dat je project slaagt op een aangename manier.
De juiste aankoopconsultant kiezen is een ‘best practice’ die je professionals zeker moeten leren. Wil je meer weten hierover? Lees dan zeker dit artikel: Aankoopafdeling: 8 goede praktijken om je voor te bereiden op post-COVID-19.