Rollenbaan of transportband: waarop moet je letten?

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Transportbanden bestaan in verschillende soorten. Hieronder wordt besproken welke dat zijn en waarop je moet letten bij de aankoop. We vroegen onze collega’s van de Helpdesk wat ze over transportbanden en rollenbanen kunnen vertellen: “Ze worden ook vaak rollenbaan of conveyor genoemd door de mensen die ik aan de lijn heb. Maar officieel moet je natuurlijk transportsysteem zeggen.”

Rechtstreeks naar ons assortiment rollenbanen >>

Soorten transportbanden: wat doen de rollenbanen?

Er bestaan drie soorten transportbanden: met band, met vrije rollen en met gemotoriseerde rollen. Welk type je kiest, hangt natuurlijk vooral af van wat er moet worden getransporteerd. We zullen ze één voor één bespreken:

  1. Rollenbanen met vrije rollen: als je een beroep doet op de zwaartekracht door de band schuin te laten lopen, zijn vrije rollen meestal een goede optie. De afstand tussen twee rolassen (waarop de rollen draaien) mag niet te groot zijn: maximaal 1/3e van de productlengte. Rechtstreeks naar assortiment rollenbanen met vrije rollen in kunststof of staal >>

     

  2. Rollenbanen met gemotoriseerde rollen: deze zijn nodig wanneer de band niet schuin staat. Er kan  een circuit worden gevormd waarbij de snelheid centraal wordt geregeld. Ideaal bijvoorbeeld bij het voorbereiden van bestellingen.

    Rechtstreeks naar assortiment gemotoriseerde rollenbanen >>

  3. Transportbanden met band: deze zijn vooral nodig wanneer de onderkant van de goederen afwijkend is, bijvoorbeeld bij levensmiddelen. Verdere uitleg volgt hieronder. Rechtstreeks naar assortiment transportbanden >>

Waarop moet je letten bij het kiezen van een transportband?

“Het belangrijkste wat je moet weten is: wat wordt er op de band getransporteerd? Hierbij zijn vijf punten van belang.” We zullen ze even benoemen:

  1. Wat wordt er getransporteerd De goederen mogen uiteraard niet harder zijn dan de transportband. Metalen lasten zullen kunststof rollen bijvoorbeeld snel doen verslijten.

  2. De onderkant van de goederen: als de onderkant niet vlak is, hebben rollen geen zin en gebruik je beter een transportband. Soms is een standaardtransportband niet toereikend, bijvoorbeeld bij levensmiddelen met strenge vereisten op het vlak van hygiëne.

  3. De omvang van de goederen: wanneer de lengte korter is dan 70 mm, is een transportband verplicht. Zo niet vallen de goederen tussen de rollen. Wat breedte betreft moet je 50 mm extra ruimte aanhouden.

  4. Het gewicht van de goederen: je kunt de maximale belasting per lopende meter op het apparaat aflezen. Deze richtlijn geldt voor normale producten in een normale omgeving tegen een snelheid van 10 meter per minuut.

  5. De omgeving van de transportband: voor sectoren als voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie, waarin hogere eisen worden gesteld, zijn aangepaste transportbanden vereist.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen van een rollenbaan of transportband komt kijken. Klik hier om het assortiment rollenbanen in onze webshop te bekijken. Nog vragen? Bel dan gerust naar de Helpdesk van Manutan. Onze medewerkers weten alles over transportbanden en helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 29 juli 2015

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels