De temperaturen op de werkplek lopen deze dagen behoorlijk op, dus hydrateren is belangrijk. Nemen je werknemers hun toevlucht tot de frisdrankautomaat? Dat is niet alleen niet zo gezond; het is ook best een dure gewoonte. Water drinken is op alle vlakken een beter alternatief, en met een waterkoeler maak je bovendien een duurzame keuze. (Als je het echt goed wil doen, moet je je bekertjes natuurlijk ook door glazen vervangen.) Maar er zijn heel wat verschillende soorten waterkoelers op de markt, dus kiezen kan moeilijk zijn.
Een waterkoeler op de werkplek? Maak de juiste keuze!
Kantoorinrichting en magazijninrichtingVerschillende soorten waterkoelers
Eerst en vooral bestaan er twee categorieën waterkoelers: enerzijds exemplaren met gevulde bidons, en anderzijds exemplaren die worden aangesloten op leidingwater en die een filter hebben die je halfjaarlijks moet vervangen om kalkvorming tegen te gaan (met actieve koolstof die meteen ook komaf maakt met een eventuele chloorsmaak) of om micro-organismen te verwijderen. Als je kiest voor de eerste optie, moet je rekening houden met een hogere kost per liter water. Bidons moet je namelijk telkens opnieuw aankopen, wat ook iets meer inspanning vergt.
Ligt er een waterleiding vlak bij de ideale locatie voor jouw waterkoeler? In dat geval is een waterkoeler op leidingwater een prima keuze. Heb je geen waterleiding in de buurt, maar wel een stopcontact, dan opteer je gewoon voor een flessenwaterkoeler.
Daarnaast bestaan er verschillende modellen waterkoelers: tafelmodellen, staande koelers, hangende koelers of zelfs ingebouwde systemen. Bovendien heb je waterkoelers waar je een glas onder moet houden of heuse drinkfonteinen. Die laatste optie is misschien iets duurzamer omdat er geen bekertjes of glazen aan te pas komen, maar ze laat werknemers natuurlijk niet toe om drinken mee te nemen naar hun werkplek.
De juiste grootte kiezen
Benieuwd welke grootte je nodig hebt? Als je voor een flessenwaterkoeler kiest, baseer je de grootte van je waterkoeler het best op het aantal gebruikers. Voor de meeste kantoren is 15 tot 35 liter ideaal; in de horeca of bij evenementen is een volume van meer dan 40 liter beter geschikt.
Een reinigingsbeurt voor je waterkoelers
Om op elk moment fris en zuiver water te hebben, moet je je waterkoeler regelmatig onderhouden. Elk toestel bestaat uit verschillende onderdelen die je aandacht verdienen – denk aan tappunten, leidingen, het reservoir, de filter, … Hoe vaak je die elementen moet (laten) reinigen? Twee keer per jaar is aangeraden om bacterievorming en kalkaanslag in de leidingen te voorkomen. Tot slot gaat je leidingwaterkoeler langer mee als je een waterontharder installeert die kalkaanslag voorkomt.
Klaar voor de installatie van jouw waterkoeler? Neem zeker een kijkje op onze webshop, of vraag meer informatie aan de medewerkers van onze helpdesk.