Zwenkwielen en andere transportwielen kiezen: 6 tips

Ergonomie op de werkvloer

Transportwielen voor plateauwagens en andere interne transportmiddelen bestaan er in verschillende soorten en maten. Je hebt losse wielen, bokwielen en zwenkwielen – om maar enkele transportwielen te noemen. Geen idee wat je moet kopen? We bespreken de aandachtspunten, onder meer op het vlak van ergonomie, en geven je tips om de juiste keuze te maken.

Hierop moet je letten als je transportwielen koopt

Als je een transportwiel koopt, moet je aandacht besteden aan zes punten. We zetten ze op een rij!

1.     Zwenkwielen of bokwielen?

Ten eerste: moet je wiel kunnen zwenken of niet? Bokwielen zijn daar niet voor gemaakt; zwenkwielen kunnen – zoals hun naam al doet vermoeden – wél 360 graden ronddraaien. Bovendien zijn er zwenkwielen met een rem.

Bokwielen zijn bijna altijd goedkoper, en ze bollen makkelijker op lange rechte stukken. Maar er zijn nog factoren die je keuze voor het ideale type wiel bepalen, zoals de belasting, de gewenste wendbaarheid en de richtingsveranderingen die je van je wiel verlangt. Hoe smaller het wiel, hoe wendbaarder. Voor intensief gebruik in kleine ruimtes bieden vier zwenkwielen bijvoorbeeld een hoge wendbaarheid. Voor zware en grote objecten zijn vier zwenk- en twee bokwielen de juiste oplossing.

2.     Het gebruiksdoel van je transportwiel

Het spreekt voor zich dat je meubelwieltjes alleen voor stoelen en computertafels gaat gebruiken en niet voor transport, want ze hebben een maximale belasting van amper 10 tot 80 kilogram. Wielen voor licht gebruik kunnen wel 40 tot 110 kilogram aan (denk daarbij aan bedden en lichte apparaten), maar er zijn speciale transportwielen voor zwaarder gebruik (voor steek- en plateauwagens bijvoorbeeld) die je nog meer mag belasten. Die laatste wielen kunnen 35 tot wel 5.300 kilogram dragen.

3.     De maximale belasting: delen door 3!

Verrassend genoeg moet je bij het bepalen van het draagvermogen het totale gewicht van het object niet delen door vier maar door drie. Eigenlijk ligt de reden behoorlijk voor de hand, want bij oneffen ondergronden hebben vaak maar drie wielen contact met de vloer.

Let wel op: de vermelde maximale belasting van een wiel is gebaseerd op de normen DIN EN 12530 tot en met 12533, bij gebruik in de volgende omstandigheden:

  • maximale snelheid van 4 km/u

  • een gladde vloer

  • handmatig gebruik

  • een gelijkmatige verdeling van de last

  • verplaatsing in een rechte lijn

  • een omgevingstemperatuur van 15-28° C

Hou er dus rekening mee dat je eigenlijk overbelasting nodig hebt, bijvoorbeeld als er iets kantelt of als de vloer oneffen is.

4.     Het type band voor je transportwiel

Welk type band je nodig hebt (ook wel het type ‘loopvlak’ genoemd) wordt bepaald door de vloer en de omgevingskenmerken. Wat dat eerste criterium betreft, moet je je afvragen of de vloer hard, glad of zacht is. Het tweede heeft te maken met onder meer de omgevingstemperatuur, oneffenheden en eventuele chemicaliën waarmee de band in contact zou kunnen komen.

  • Rubber

Rubber is een goedkope en goede oplossing voor lichte en middelzware belastingen. Het materiaal heeft ook wel nadelen. Zo kan zwart rubber strepen achterlaten op je vloer (met grijs rubber vermijd je dat probleem). Verder zijn rubberen wielen moeilijker om in beweging te krijgen en bieden ze meer weerstand tijdens het rijden dan bijvoorbeeld nylon wielen.

  • Polyamide of nylon

Polyamide of nylon heeft de laagste rolweerstand en is dus ergonomisch gezien een slimme keuze. Polyamide wielen rollen bovendien volkomen geluidloos én laten geen sporen na.

  • Polyurethaan

Qua rolweerstand liggen polyurethaan wielen ergens tussen rubberen wielen en polyamide wielen in. Waar ze duidelijk wél koploper in zijn: er blijft uitzonderlijk weinig vuil aan kleven, waardoor ze langer goed blijven rollen. Qua duurzaamheid scoren ze prima, maar ook qua draagvermogen kunnen ze het meeste aan.

  • Luchtbanden

Luchtbanden zijn tot slot de ‘go to’-oplossing wanneer je ondergrond in slechte staat is, zoals bijvoorbeeld in buitensituaties, of wanneer de wielen veel over roosters moeten rollen. Luchtbanden vangen namelijk heel goed schokken op.

5.     De ideale diameter van het wiel

De grootte van eventuele gaten in de vloer en van de te nemen hobbels beïnvloeden de diameter van het wiel, want met kleine wielen in grote gaten loop je natuurlijk het risico om vast te komen zitten. Let bij het bepalen van de diameter verder op het gemak waarmee het wiel moet bewegen: hoe groter het wiel, hoe makkelijker het beweegt.

De ideale diameter hangt verder af van de gemiddelde afstand die het transportmiddel zal afleggen. Naarmate die afstand toeneemt, mag de diameter van de wielen mee stijgen. Dat komt de ergonomie ten goede, want hoe groter de wieldiameter, hoe lager de rijdende duw- of trekkrachten. Dat de startende duw- en trekkrachten bij dit type wiel hoger liggen, is een nadeel dat niet zo zwaar doorweegt, net omdat je voor langere afstanden uiteraard minder vaak moet vertrekken en stoppen.

6.     Het type bevestiging

Om je wiel te monteren, zijn er drie verschillende bevestigingsmethodes mogelijk:

  • wielen met een rechthoekige grondplaat en bevestigingsgaten Deze bevestigingsmethode komt het meeste voor: je schroeft de grondplaat gewoon met vier schroeven vast aan de bodem van je transportmiddel of meubel. Makkelijk en stevig!

  • wielen voorzien van een boutgat Als je voor dit type wielen kiest, moet je erover waken een heel stevige schroef te gebruiken. Je hebt namelijk maar één bevestigingspunt, en dat mag het uiteraard niet laten afweten.

  • wielen met een stift (met of zonder metrische draad) Dit type wielen is altijd vergezeld van een inbouwplug die je in het boorgat moet plaatsen. Je stift past vervolgens in de plug. Deze bevestigingsmethode levert een heel duurzaam resultaat op, met een wiel dat stevig vastzit.

Zo, nu heb je alvast een goede eerste indruk van wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van transportwielen. Meer weten? Bekijk het assortiment wielen in onze webshop of contacteer onze helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag verder!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 27 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels