Ergonomisch zitten op een heftruck

Ergonomie op de werkvloer

Ergonomie op de werkvloer is ontzettend belangrijk. De voordelen liggen onder meer in de preventie van fysieke klachten zoals rugpijn en in het voorkomen van afwezigheden in het algemeen. Het werkgeluk krijgt er bovendien een boost door. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, houdt ergonomie méér in dan de juiste bureaustoel en -tafel kiezen. Ook voor heftruckchauffeurs is ergonomisch zitten uiteraard cruciaal. Neem je dag in dag uit een slechte houding aan, dan zijn tintelende of van tijd tot tijd zelfs gevoelloze benen geen uitzondering.

Prioriteit nummer 1: een instelbare stoel

Waar je bij de aankoop van een heftruck zéker op moet letten? De stoel moet goed veren en instelbaar zijn. In een perfect afgestelde stoel zit je ontspannen en op de juiste afstand van de pedalen en worden trillingen (die schadelijk zijn voor de gezondheid, maar natuurlijk ook gewoon oncomfortabel aanvoelen) tot een minimum beperkt. Tot slot kun je met een knop de vering van de stoel instellen op basis van je gewicht.

De rugleuning van je heftruck

De rugleuning van een heftruckstoel vormt idealiter een hoek van 95 tot 115 graden met het zitvlak. Hoe het zitvlak ten opzichte van de pedalen moet staan? Je zit – letterlijk en figuurlijk – goed als je bovenbenen op het zitkussen rusten en er gelijkmatig door ondersteund worden. Te weinig ruimte herken je aan je knieën die in een lichte hoek naar boven staan, waarmee je het risico loopt je bloedvaten en zenuwbanen af te knellen. Als je daarentegen te veel ruimte hebt, dan ondersteunen de pedalen je bovenbenen niet voldoende en komt alle druk op het kussen te liggen. Dit is niet alleen ergonomisch een slechte zaak; het maakt het natuurlijk ook lastig om de pedalen te bedienen, want je kunt er niet goed bij.

De hoogte van het stuur

In sommige heftrucks zijn de stuurkolommen instelbaar, dus dit is ook een factor om op te letten bij de aankoop. Ben je gezegend met zo’n exemplaar, neem dan de tijd om het stuur voor vertrek op de juiste hoogte te zetten. Als je heftruck armleuningen heeft, dan spreekt het voor zich dat je die evengoed instelt. Let erop dat je ontspannen zit en dat alle hendels toch makkelijk bereikbaar zijn.

Ergonomisch zitten in een slimme heftruck

Er zijn al heftruckfabrikanten die een elektrisch instelbare heftruckstoel op de markt brengen. De primeur hiervoor was voor Trône Seating op de CeMAT vakbeurs van 2018. Zo’n slimme stoel onthoudt de voorkeuren van de bestuurder en gaat met een druk op de knop in de juiste positie staan. Trône Seating maakte zijn ‘memorystoel’ helemaal af met trillingsmetingen en een alarm dat je eraan herinnert een andere houding aan te nemen.

Goed zicht verplicht!

Voortdurend moeten bewegen om optimaal te kunnen zien, is uiteraard niet ergonomisch. Trucks waarbij de slangen en kettingen in de mast zitten in de plaats van voor de neus van de bestuurder lopen, genieten daarom de voorkeur. Ook door spiegels aan te brengen, vergroot je automatisch je gezichtsveld zonder dat je je in bochten moet wringen.

Handige hulpmiddeltjes

Naast spiegels zijn er nog andere handige hulpmiddeltjes die ergonomisch zitten voor heftruckchauffeurs makkelijker maken:

  • een lendensteun vult de holte tussen je rug en je rugleuning

  • een handvat vergemakkelijkt het in- en uitstappen (een handeling die je als heftruckchauffeur doorheen de dag veel uitvoert)

  • een slipvrije mat aan de voeten biedt meer grip bij het in- en uitstappen

Meer weten over ergonomisch zitten in een heftruck of ergonomie in het algemeen? Lees dan ook onze andere blogs over dit thema of neem contact op met de helpdesk voor advies!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 20 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels