Bij het gebruik van een kruiwagen komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Wat dacht je van een ergonomische werkhouding? En het onderhoud van de kruiwagen? We zetten in deze blog 5 handige tips voor je op een rijtje.
5 tips bij het gebruik van een kruiwagen
Ergonomie op de werkvloerTip #1: Fysieke belasting
Elke kruiwagen heeft een maximaal draagvermogen. En dat is niet voor niets: een kruiwagen zorgt voor een flinke fysieke belasting. Het gewicht van de lading speelt hierbij een belangrijke rol. Let dus niet alleen op het maximale draagvermogen, maar ook op welke lading je zelf mag tillen.
Tip #2: Ergonomische werkhouding
De juiste werkhouding is bij het optillen van de kruiwagen erg belangrijk. Wanneer je dit met een gebogen rug doet, bestaat er de kans op overbelasting van de nek en de schouders. Om dit te voorkomen moet je de kruiwagen vanuit de benen tillen, dit ontlast de onderrug. Til de kruiwagen met de schouders naar achteren en zorg dat je hoofd rechtop blijft. Om ergonomisch werken te stimuleren zijn er daarnaast kruiwagens met lange handgrepen, handvaten met ribbels of knokkelbescherming.
Tip #3: Opbergen van de kruiwagen
Denk ook goed na waar je de kruiwagen gaat opslaan. Wanneer je de kruiwagen buiten in weer en wind laat staan, is de kans op roest (bij een metalen uitvoering) al snel een stuk groter. Om het meeste uit je kruiwagen te halen is het slim om deze overdekt op te bergen en bij voorkeur verticaal.
Tip #4: Onderhoud van de kruiwagen
Vergeet ook het onderhoud van de kruiwagen niet. Zo is het aan te raden om de bak regelmatig te reinigen, de wielen te controleren en de handvaten te onderhouden.
Tip #5: Gebruik van handschoenen
Gebruik tot slot handschoenen bij zware klussen. Dit is niet alleen handig voor het verwerken van afval en het beschermen van de handen, maar zorgt ook voor een betere grip van de kruiwagen.
Handige hulpjes nodig bij het tuinieren? Kijk voor snoei-, gazon-, zaai- en gemotoriseerd gereedschap op manutan.be