Een duurzame werkplek is een werkplek waar het aangenaam vertoeven is. Buiten werken in de warmte is geen sinecure en houdt zelfs risico’s in, gaande van relatief onschuldige problemen zoals concentratiestoornissen tot ernstigere gevaren als een zonnesteek of warmte-uitslag. Maar ook in het magazijn is het juiste binnenklimaat cruciaal. Toch kan de temperatuur er in de zomer flink oplopen. Of dat eigenlijk wel mag, en wat je ertegen kunt doen? Dat lees je hier!
Magazijnwerk bij hoge temperaturen: zo hou je het hoofd koel!
Een duurzame werkplekWerken bij warm weer: dit zegt de wet
Is het te warm in het magazijn? Dan hebben werknemers om te beginnen recht op enkele maatregelen. De luchttemperatuur is hierbij niet de doorslaggevende factor: om de warmtebelasting in een industriële omgeving te meten, moet je kijken naar de zogenaamde WBGT-index (wet bulb globe temperature). De WBGT-waarden liggen ongeveer 5°C lager dan de temperatuur op een gewone thermometer, en ze houden rekening met onder meer de luchttemperatuur, de stralingstemperatuur van machines en de luchtvochtigheid. De WBGT-index kun je niet met een gewone thermometer meten, maar kun je wel inschatten aan de hand van tabellen (zoals op pagina 17 van deze brochure van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg). Ken je de WBGT-waarden, dan kun je het type belasting bepalen:
Wordt de index overschreden in het magazijn? Dan moet je als werkgever gratis aangepaste verfrissende dranken verstrekken en extra pauzes toestaan in een lokaal dat frisser is.
Kunstmatige verluchting? Zo hou je de temperatuur in het magazijn onder controle
Blijft de hitte aanhouden, dan zou je volgens de wet “binnen de 48 uur na het ogenblik van de vaststelling van de overschrijding installaties voor kunstmatige verluchting” moeten installeren, aldus de brochure die we hierboven al aanhaalden.
Voor grote magazijnen kun je je toevlucht nemen tot industriële ventilators of airco’s die de hele ruimte klimatiseren. Een andere (populaire) oplossing voor magazijnen is bijvoorbeeld het adiabatische koelsysteem, waarbij warme lucht door een vochtige warmtewisselaar wordt geleid. Het water verdampt en koelt de lucht af, waarna die koele lucht terug de ruimte in wordt gestuurd. Een adiabatisch koelsysteem verbruikt minder dan een traditionele airconditioning en er bestaan ook mobiele varianten van.
Voor (extra) plaatselijke verkoeling kun je een gewone airco of ventilatoren gebruiken.
Extra maatregelen om de warmte te verdragen
Om de warmte in het magazijn het hoofd te bieden, kun je nog bijkomende maatregelen treffen:
een extra koelkast voor frisse dranken installeren
een waterkoeler plaatsen
de kledij aanpassen (kies voor goed ademende stoffen)
zware klussen indien mogelijk uitstellen tot wanneer het frisser is
de planning eventueel aanpassen, en bijvoorbeeld vroegere begintijden inlassen
Een aangename temperatuur is natuurlijk niet de enige vereiste waaraan je magazijn moet voldoen. Nog spullen of hulpmiddelen nodig voor een optimale inrichting? Neem zeker een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Graag tips en advies? Ons helpdeskteam helpt je met plezier!