Koopwijzer: hoe kies je de juiste ergonomische bureaustoel?

Een duurzame werkplek

Een  werkdag duurt gemiddeld 7 tot 8 uur. Dat betekent dat de bureaustoel van cruciaal belang is voor de ergonomische inrichting van een werkplek. De afgelopen jaren is uit ergonomisch onderzoek gebleken dat je het comfort en de gezondheid van je werknemers gelukkig kunt bevorderen door hen een ergonomische bureaustoel ter beschikking te stellen. In dat opzicht zijn twee types stoelen ontwikkeld: de ergonomische zit/sta-stoel en de ergonomische kniestoel.

Waarom zou je overstappen op een ergonomische bureaustoel?

Ergonomische stoelen hebben hun nut al meer dan voldoende bewezen, zowel in kantoren als op werkplaatsen. Ze hebben een positieve invloed op het welzijn van de teams, onder meer omdat ze rugklachten aanzienlijk beperken.

Hét grote voordeel van een ergonomische bureaustoel ten opzichte van een klassiek exemplaar met armleuningen en wielen is dat hij meer bewegingsvrijheid en meer steunpunten voor het lichaam biedt, waardoor hij dus minder inspanningen van de onderrug vraagt, wat de spierspanning dan weer ten goede komt.

Bovendien verhoogt een ergonomische bureaustoel de productiviteit van je medewerkers omdat ze een houding kunnen aannemen die meer is afgestemd op hun taken. Daardoor zullen er ook minder arbeidsonderbrekingen door lage rugpijn, hernia’s of zelfs ischias zijn.

Ergonomische bureaustoel: twee mogelijkheden afhankelijk van het gebruik

Een ergonomische zit/sta-stoel heeft een andere functie dan een ergonomische kniestoel.

De ergonomische zit/sta-stoel

Hét geheim van deze nieuwe generatie stoelen? Een hogere zitting, waardoor je rug een natuurlijkere houding met een goede kromming van de wervelkolom aanneemt en de inspanningen bij het hanteren van voorwerpen beter worden verdeeld.

Deze houding houdt dus ergens het midden tussen staan en zitten. En dat vinden gebruikers meestal nogal verrassend.

Al onze zit/sta-stoelen zijn in hoogte verstelbaar en geschikt voor alle soorten bureaus.

De ergonomische kniestoel

Deze oplossing, die rechtstreeks uit Scandinavië komt, duwt het lichaam een beetje naar voren om de kromming die de rugleuning van een klassieke bureaustoel meestal veroorzaakt te verminderen. Dat betekent dat het lichaam evenzeer op de dijen als op de knieën rust, terwijl het wel meer bewegingsvrijheid krijgt.

Dit type stoel biedt verschillende voordelen:

  • hij verdeelt het gewicht beter over de dijen en de knieën;

  • hij zorgt voor een rechte rug;

  • hij ontlast de onderrug;

  • hij verbetert de spierspanning.

In tegenstelling tot wat je zou denken, is een kniestoel heel comfortabel en kun je hem de hele dag door gebruiken als alternatief voor je klassieke bureaustoel. In de loop van de werkdag kun je steeds een andere houding aannemen, zodat je je onderrug spaart. Tot slot gaan ook je concentratie (en dus je productiviteit) erop vooruit.

Zitten en staan, of op je knieën zitten: welke ergonomische stoel kies je?

Beide opties hebben vergelijkbare voordelen, maar zijn niet noodzakelijkerwijs bedoeld voor hetzelfde gebruik: alles hangt af van de werkplek en de taken die moeten worden uitgevoerd.

Zo is een ergonomische zit/sta-stoel vooral geschikt voor mensen die vaak moeten opstaan. In zo’n stoel krijgen de schouders en de rug immers meer bewegingsvrijheid. Dit exemplaar zal dus voor meer comfort zorgen aan een productielijn of op een werkplaats, in een winkel of op een plaats waar je het publiek moet verwelkomen.

Een ergonomische kniestoel is dan weer een beter alternatief op plaatsen waar de mensen langer blijven zitten, omdat hij de ideale hoogte heeft om aan een bureau te werken. Omdat alle spieren in de rug en de benen worden aangesproken, biedt dit type stoel meer comfort.

Welk model ergonomische bureaustoel kies je?

Welke stoel je kiest, hangt natuurlijk af van de prijs … en van het gebruik! Breng eens een bezoekje aan onze ergonomiewinkel en ontdek ons ruime aanbod ergonomische bureaustoelen voor elk gebruik en elk budget.

Een goede uitrusting hoeft trouwens niet peperduur te zijn: Manutan biedt immers ook instapmodellen aan die eveneens een gunstig effect zullen hebben op de houding en de gezondheid van je teams. Daarnaast bevat onze selectie ook meer verfijnde exemplaren.

De bekleding, de instelmogelijkheden en de opties maken immers een wereld van verschil. Zo zijn sommige ergonomische kniestoelen voorzien van schommelpoten, net zoals bij een schommelstoel. Die optie is trouwens meer dan een leuke gadget: omdat zo’n onderstel meer vrijheid biedt, worden je spieren de hele dag lang zacht aan het werk gezet, waardoor je je lang op een taak kunt concentreren zonder je gewrichten te belasten.

Bij een ergonomische zit/sta-stoel hebben tevens de instelmogelijkheden en het materiaal van het onderstel (aluminium, plastic, staal …) en de zitting (polyurethaan, schuim, stof, gaas …) invloed op de prijs.

Vergeet trouwens niet dat het oog ook wat wil! Qua design en kleur moet je ergonomische bureaustoel wel bij de uitstraling van je werkplek passen. Daarom biedt Manutan verschillende modellen aan, van klassiek zwart tot kleurrijke exemplaren.

Ergonomie op het werk is meer dan je bureaustoel alleen!

De uitrusting van je werkplek is van cruciaal belang voor zowel je fysieke als je mentale welzijn. Naast een bureaustoel besteed je dus ook aandacht aan ergonomische accessoires die het comfort en de productiviteit van je medewerkers een boost kunnen geven.

Deze inspanningen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, maken integraal deel uit van de MVO-strategie van een bedrijf, net zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, verantwoord aankopen of het beheersen van de milieu-impact van je activiteiten.

Download onze whitepaper ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 april 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels