Hoe initieer je de inzet voor het milieu binnen een bedrijf?

Een duurzame werkplek

Inzet voor het milieu binnen een bedrijf omvat alle acties en initiatieven die de organisatie invoert om de gevolgen voor het milieu te verminderen en actief bij te dragen aan de bescherming van de planeet. Gezien de ernst van de klimaatsituatie en de groeiende milieuproblematiek worden alsmaar meer bedrijven zich bewust van hun verantwoordelijkheden, waardoor ze een milieubewuste aanpak op gang proberen te brengen. Maar waar te beginnen?

Inzet voor het milieu recycling

Waarom zich als bedrijf inzetten voor het milieu?

Het is voor moderne bedrijven niet langer een optie, maar een noodzaak om zich in te zetten voor het milieu. Dit zijn de voornaamste redenen die zo’n engagement rechtvaardigen.

Tegemoetkomen aan de verwachtingen van consumenten en werknemers

Het milieubewustzijn wordt alsmaar sterker binnen de samenleving. Consumenten hechten belang aan de praktijken van bedrijven en geven de voorkeur aan ondernemingen die zich echt inzetten voor het milieu. Ook werknemers, vooral de jongere generaties, zijn gevoelig voor de waarden van hun werkgever en werken met plezier voor verantwoordelijke bedrijven. Dankzij een milieubewuste aanpak kunnen bedrijven op die verwachtingen inspelen en aantrekkelijker worden.

Voldoen aan milieuvoorschriften

De milieuwetgeving wordt alsmaar strenger. Door op die veranderingen te anticiperen en een proactief milieubeleid te voeren, zorg je er niet alleen voor dat je de wet naleeft, maar blijf je je concurrenten ook een stap voor. Zo vermijd je mogelijke sancties en kun je je gemakkelijker aanpassen aan toekomstige regelgeving.

Besparen op lange termijn

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kan inzet voor het milieu aanzienlijke besparingen opleveren. Door het energieverbruik te optimaliseren, afval te verminderen of voor duurzame producten te kiezen, kun je de bedrijfskosten op lange termijn verlagen. Marine Varret, verantwoordelijke voor het aanbod en de MVO-toeleveringsketen bij Manutan, legt uit: “Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en duurzame initiatieven te ontwikkelen, kunnen we op lange termijn besparen.

Het merkimago van het bedrijf versterken

Oprechte en duidelijk gecommuniceerde betrokkenheid bij het milieu versterkt het merkimago van je bedrijf aanzienlijk. Op die manier kun je je onderscheiden van de concurrentie en kun je klanten en partners aantrekken die dezelfde waarden delen. Dat positieve imago kan resulteren in meer terugkerende klanten en nieuwe zakelijke kansen.

Innovatie en creativiteit stimuleren

De zoektocht naar ecologische oplossingen stimuleert bedrijven vaak om te vernieuwen en hun processen opnieuw onder de loep te nemen. Die aanpak kan leiden tot nieuwe ideeën, betere producten of vernieuwende diensten, waardoor je een concurrentieel voordeel geniet binnen de sector.

Bijdragen aan de klimaatactie

Inzet voor het milieu levert niet alleen directe voordelen voor je bedrijf op, maar stelt je ook in staat om actief bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Door je ecologische voetafdruk te verkleinen, help je de planeet te beschermen en neem je je maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Stappen om inzet voor het milieu binnen het bedrijf te starten

Je inzetten voor het milieu vraagt om een gestructureerde en planmatige aanpak. Hier volgen de stappen om doeltreffend en blijvend aandacht te hebben voor het milieu.

1. Een milieu-audit uitvoeren

De eerste stap is de milieu-impact van je bedrijf in kaart brengen. Die audit moet alle aspecten van je activiteit omvatten:

  • Energieverbruik

  • Afvalbeheer

  • Gebruik van natuurlijke hulpbronnen

  • Uitstoot van broeikasgassen

  • Aankoopbeleid en keuze van leveranciers

  • Productieprocessen en logistieke processen

  • Die audit zal je helpen prioritaire gebieden te identificeren waarop je je kunt richten.

2. Heldere en meetbare doelstellingen bepalen

Stel op basis van de resultaten van de audit meetbare en specifieke doelen. Bijvoorbeeld:

  • Het energieverbruik binnen twee jaar met 20% verminderen

  • Binnen de volgende achttien maanden 50% milieubewuste leveranciers hebben

  • De CO2-uitstoot die samenhangt met professionele verplaatsingen binnen drie jaar met 30% verminderen

  • Die doelstellingen moeten ambitieus maar haalbaar zijn en moeten aansluiten bij de langetermijnvisie op je inzet voor het milieu.

3. Medewerkers erbij betrekken

Het hele bedrijf moet zich inzetten voor het milieu:

  • Organiseer bewustmakings- en opleidingssessies voor je werknemers.

  • Moedig hun initiatieven aan en stel een comité samen om de acties te leiden.

  • Hoe meer je medewerkers betrokken zijn, hoe doeltreffender en duurzamer je aanpak zal zijn.

4. Een actieplan opstellen

Werk een gedetailleerd actieplan uit om je doelen te bereiken. Dat plan moet het volgende omvatten:

  • Concrete acties voor elk doel

  • Een tijdschema voor de implementatie

  • De benodigde middelen (mensen, geld, materiaal)

  • De verantwoordelijken voor elke actie

  • Prestatie-indicatoren om de voortgang te meten

5. Inzet voor het milieu integreren in het aankoopbeleid

Heroverweeg je aankoopbeleid om het meer verantwoord te maken. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Milieubewuste leveranciers kiezen door een verantwoord aankoopbeleid op te stellen en hun milieuprestaties te evalueren

  • Duurzame, milieuvriendelijke en gecertificeerde producten aankopen (Ecolabel, FSC, Energy Star enz.)

  • Verpakkingsmateriaal verminderen

  • De logistieke processen optimaliseren om de ecologische voetafdruk te verkleinen door bestellingen samen te verzenden, en door te kiezen voor leveranciers uit de buurt en voor minder vervuilende vormen van vervoer

  • Bij aankoopbeslissingen rekening houden met de totale kosten (inclusief gebruik en levensduur)

  • Aankooppersoneel trainen en bewust maken over verantwoorde praktijken

  • Indicatoren opzetten om de impact van je verantwoorde aankoopbeleid te volgen

6. Voortgang volgen en communiceren

Ontwikkel een systeem voor de regelmatige opvolging van je milieu-indicatoren. Communiceer regelmatig over de ontwikkelingen, zowel intern als extern. Vier successen en analyseer moeilijkheden om je strategie waar nodig bij te stellen.

7. Zich inzetten voor een proces van voortdurende verbetering

Inzet voor het milieu is een voortdurend proces. Evalueer regelmatig je doelstellingen opnieuw en houd nieuwe technologieën en goede praktijken in je sector in de gaten. Wees niet bang om jezelf nieuwe uitdagingen te stellen om vooruit te blijven gaan.

8. Milieucertificering overwegen

Op termijn kun je streven naar een erkende milieucertificering, zoals de internationale norm ISO 14001. Zulke certificeringen bevestigen je inzet en kunnen een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren.

Welke concrete acties kun je ondernemen om de impact op het milieu te verminderen?

Om de milieu-impact van je bedrijf concreet te verminderen, kunnen je verschillende acties ondernemen.

  • Begin met het optimaliseren van je energieverbruik door energiezuinige apparatuur te installeren en je werknemers bewust te maken van milieuvriendelijke handelingen.

  • Implementeer een doeltreffend afvalsorteersysteem en probeer je afval al bij de bron te verminderen.

  • Moedig duurzame mobiliteit aan door carpooling, het gebruik van openbaar vervoer of telewerken te bevorderen of door infrastructuur voor elektrische voertuigen te installeren.

  • Kies voor milieuvriendelijke kantoorartikelen en verminder het papierverbruik.

  • Neem tot slot de productieprocessen opnieuw onder de loep om het gebruik van hulpbronnen te beperken en geef de voorkeur aan recyclebare of biologisch afbreekbare materialen.

  • Om blijvend betrokken te zijn bij de ecologische transitie, is het essentieel om duurzame ontwikkeling in de algemene strategie van het bedrijf op te nemen. Dat betekent dat de bedrijfsmodellen moeten worden herzien om ze circulair en veerkrachtig te maken. Investeer in vernieuwing en groene technologieën om milieuvriendelijke oplossingen op de voet te blijven volgen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 oktober 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels