Duurzaam omgaan met batterijen

Een duurzame werkplek

We gebruiken met z’n allen meer batterijen dan we goed beseffen – zowel thuis als op het werk. Denk maar aan die klok waar je regelmatig een blik op werpt, de rekenmachine waarop je af en toe tokkelt, het snoerloze gereedschap waarmee je klussen klaart, of de werfradio die voor sfeer zorgt. Het is belangrijk om duurzaam om te springen met batterijen. Hoe? Dat lees je hier!

Regel nummer één: gebruik oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker dan de varianten die je na gebruik gewoon weggooit. De meeste oplaadbare batterijen kun je tot wel 100 keer herladen – tenminste, als je dat correct doet. Je hebt namelijk een lader nodig die afgestemd is op het type batterij dat je wil opladen. Niet-herlaadbare batterijen mag je in elk geval nooit proberen op te laden!

In het geval van nikkel-cadmiumbatterijen moet je wachten met opladen tot ze compleet leeg zijn, want dit type batterijen heeft last van het zogenaamde ‘geheugeneffect’. Als je ze oplaadt voordat ze helemaal leeg zijn, kan de beschikbare energie kleiner worden. Batterijen nodig voor een toestel dat je niet vaak gebruikt? Dan kies je toch beter voor niet-herlaadbare varianten, want die bewaren langer.

Zo gaan batterijen langer mee

Haal het maximum uit je batterijen door ze bij kamertemperatuur en in een droge omgeving te bewaren. Worden ze te warm of te koud, dan vermindert hun prestatievermogen. Schakel toestellen op batterijvoeding bovendien uit als je ze niet gebruikt, en verwijder batterijen uit de toestellen die je even niet meer nodig hebt.

Géén batterijen in de vuilnisbak!

Gebruikte batterijen mag je niet achteloos in de vuilnisbak gooien, maar moet je binnenbrengen in een Bebat-verzamelpunt. Bebat sorteert alle ingezamelde batterijen zorgvuldig, om ze daarna te recycleren. Zo dienen metalen zoals zink, ijzer en mangaan opnieuw als grondstof in de industrie. Van zink worden bijvoorbeeld buizen en omheiningen gemaakt. Heb je industriële batterijen waar je vanaf wil? Die zijn welkom in het containerpark.

Meer weten? Neem gerust contact op met onze helpdesk!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels