Gebruik jij de buitenruimtes van je bedrijf - terras, balkon of dakterras - optimaal? Een goed ontworpen buitenruimte verbetert de kwaliteit van leven op het werk (QWL), versterkt het MVO-beleid van de organisatie en maakt de gebouwen aantrekkelijker. Hier zijn een paar ideeën voor je project.
5 manieren om je buitenruimte succesvol in te richten
Een duurzame werkplek1. Maak gebruik van de kenmerken van je buitenruimte
De eerste stap bij het ontwerpen van een buitenruimte is het inventariseren van het gebied dat moet worden ingericht. Je kunt daarbij letten op de volgende zaken:
De ligging op de zon;
Blootstelling aan de elementen (regen, wind, enz.) en lawaai;
De vorm van de ruimte;
Toegang tot de ruimte;
Het aantal mensen dat de locatie tegelijkertijd gebruikt op dezelfde dag;
De nabijheid van de werkruimtes;
De stijl die je wilt creëren.
Door te kijken naar de beperkingen, kan je het juiste meubilair en de juiste uitrusting kiezen. Zo zijn materialen als aluminium en hars bijvoorbeeld weerbestendig. Bepaalde soorten tropisch hout zijn dat ook. Ze voegen ook een vleugje warmte en een natuurlijke sfeer toe aan de meubels. Voor extra comfort kan je kussens van waterdichte stof neerleggen die behoorlijk lang meegaan, ook als ze buiten blijven liggen.
Op een plek die het hele jaar zonnig is kan je een schaduwdoek ophangen om de ruimte bruikbaar te maken bij mooi weer. Als de zon maar een deel van de dag schijnt kan je een parasol plaatsen die op verzoek kan worden uitgeklapt. Voor een locatie in de buurt van een geluidsbron (weg, productiemachines, enz.) bestaan er technische oplossingen (geluidswerende panelen) of natuurlijke oplossingen (plantenmuren, hagen) om de overlast te verminderen.
2. Een duurzaam en veilig ontwerp maken voor je buitenruimte
Het project buiteninrichting past binnen het duurzame aankoopbeleid van de onderneming. Dit betekent dat we leveranciers moeten vinden die op sociaal en milieugebied betrokken zijn. De onderneming moet producten kiezen met erkende milieucertificaten of -labels. De kwaliteit van het meubilair en de apparatuur is een belangrijk criterium, aangezien producten die lang meegaan minder vaak hoeven te worden aangeschaft. Dat heeft gunstige gevolgen voor het MVO-engagement van de onderneming en voor zijn budgetbeheer. Producten die gemakkelijk te onderhouden en te repareren zijn, zijn uiteindelijk duurzamer.
Duurzame ontwikkeling betekent ook alles in het werk stellen om te zorgen dat deze ruimte een gunstig effect heeft op de levenskwaliteit op de werkplek. Net als in elk ander deel van de onderneming moet hierbij risicopreventie worden toegepast. Er moet vooral gekeken worden naar de looproutes naar de ruimte in kwestie. Risico's kunnen ook ontstaan door blootstelling aan vervuilende stoffen, lawaai, enz. Elke risicobron moet worden geïdentificeerd en er moeten passende maatregelen worden getroffen.
3. Een of meer functies aan je buitenruimte geven
Een andere mogelijkheid is rechtstreeks geïnspireerd door de belangrijke decoratieprincipes. Het gaat erom dat je deze buitenruimte een functie geeft. Dat kan een lunchruimte buiten zijn met picknicktafels en afvalbakken. Als medewerkers er tijdens hun pauzes zitten en op zoek zijn naar een gezellige plek om te ontspannen, kan je er tuin- en terrasmeubelen plaatsen. Als het een rookruimte is, moeten er asbakken worden neergezet.
Dezelfde buitenruimte kan in de loop van de dag ook verschillende functies aannemen, afhankelijk van het seizoen of de aanwezige mensen. In dat geval moet je hem ontwerpen als een multifunctionele locatie die genoeg mensen kan herbergen. Als je er een comfortabele plek van wilt maken om koffie te drinken of te lunchen, en om af en toe een groot aantal mensen te ontvangen, kan je er statafels en hoge stoelen neerzetten.
Tot slot kan de buitenruimte worden gebruikt als volwaardige werkplek in ondernemingen die aan flexwerkendoen1. Zorg dan voor een goede internetverbinding en geschikt meubilair.
4. Planten neerzetten
Planten zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van elk buitenontwerp. Buitenmeubilair wordt eerder gebruikt door medewerkers als het in een aangename, schaduwrijke omgeving staat, bijvoorbeeld in de buurt van bomen. Je kunt een groene ruimte creëren door het planten van bloembedden of een heg of door het aanleggen van een moestuin die kan zorgen voor samenhang binnen het team als mensen hem samen onderhouden.
Bedrijven die hun MVO-missie ter harte nemen, zorgen dat er regelmatig wordt gemaaid of dat er gedifferentieerd wordt gemaaid, waardoor er gebieden overblijven met hoog gras die leven kunnen herbergen. Op die manier hoeft er minder water te worden gegeven.
Het aanleggen van een tuin met planten en bloemen is niet alleen mooi, maar ook gunstig voor bestuivers zoals bijen. Sommige organisaties vragen aan imkers om bijenkasten te plaatsen. Groene ruimtes in bedrijven helpen ook om de temperatuur op het terrein te verlagen en kunnen fungeren als natuurlijke privacyschermen.
Zo dragen planten bij tot het verhogen van de levenskwaliteit op het werk. Dankzij de aanwezigheid van een moestuin en een compostvat kunnen medewerkers genieten van de heilzame effecten van tuinieren op hun welzijn.
5. Medewerkers raadplegen
Om zeker te zijn dat deze nieuwe leefruimte voldoet aan de wensen van de teams, is het een goed idee om ze te raadplegen. Ze zullen niet optimaal gebruik kunnen maken van ruimtes die niet aan hun behoeften voldoen. In een tijd waarin telewerken steeds algemener wordt, is het cruciaal voor de interne samenhang om ruimtes te creëren die de sociale banden verstevigen.
Medewerkers betrekken bij het ontwerpproces kan leiden tot creatieve oplossingen, medewerkers motiveren en de productiviteit verhogen. Misschien zijn er mensen die tijdens hun pauze een teamsport willen beoefenen. Het is niet ongewoon dat bedrijven bijvoorbeeld een jeu-de-boules- of volleybalveld hebben. Door medewerkers te laten bijdragen aan het project zorgt de inkoper of projectmanager dat ze zich beter thuis voelen in de toekomstige ruimte. Het doel is om van de buitenruimte een volwaardige werkplek te maken die de waarden van de onderneming weerspiegelt.
Op dit moment verandert werk sterk als gevolg van veranderende werkwijzen en de nieuwe mogelijkheden van de digitale technologie. Managementstijlen en werkplekken bewegen mee met deze trend.
1 Het flexkantoor is een werkruimte zonder vaste bureaus.