4 goede redenen om te investeren in ergonomie

Ergonomie op de werkvloer

Ergonomie bevordert het welzijn en het energiepeil van werknemers en heeft een directe impact op de preventie van beroepsziekten zoals SSA’s of spier- en skeletaandoeningen. Dat op zich vormt al een fikse motivatie om ergonomisch werken te introduceren of verder te verbeteren, niet? Toch ontdek je hier nog extra redenen om binnen je onderneming voor een ergonomische aanpak te kiezen. Want wist je bijvoorbeeld dat ergonomie zeker niet altijd om grote investeringen vraagt?

1.    Het beste voor je team

Manutan staat voor ‘enterprising for a better world’. We willen ondernemen voor een betere wereld en kiezen daarom het liefst voor duurzame oplossingen – voor de samenleving, het milieu, onze medewerkers en onze klanten. Zo helpen we ondernemingen aan een ergonomisch kantoor met inrichtingsadvies, ergonomische bureaustoelen en ergonomische bureaus. Maar ook in ergonomische magazijnen en werkplaatsen zijn we uiteraard thuis.

Bovendien gaven we zelf het goede voorbeeld toen we ons eigen kantoor een make-over gaven op het vlak van ergonomie (en dus onder meer akoestiek, want ook dat hoort erbij) en branding. Waarom? Omdat we alle P’s van de ‘People Planet Profit’-mantra van maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen, en daar maakt duurzaam omspringen met je medewerkers zeker deel van uit.

2.    Arbeidsonderbrekingen kosten veel geld

Ook jij wil vast het beste voor je mensen vanuit een betrokkenheid bij je team. Maar los van die menselijke motivatie heeft aandacht besteden aan ergonomie ook een financieel gevolg. Beeld je bijvoorbeeld een werknemer in die aan een SSA lijdt. Zo’n werkkracht kost zijn onderneming veel geld. Vanuit de gedachte dat voorkomen beter is dan genezen, bieden ergonomische werkplekken de juiste oplossing voor de oorzaken van ziekteverzuim – of het nu op kantoor is, op de werkplaats of in het magazijn.

3.    Ergonomisch werken = beter werken

Een ergonomische werkplek verlicht de vermoeidheid, rechtstreeks (bijvoorbeeld doordat er anti-vermoeidheidsmatten liggen) en onrechtstreeks (de juiste verlichting zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet hoeft te turen of te fronsen. Dat beïnvloedt de werksfeer onmiddellijk. Een werknemer met een goed ingerichte werkpost of in een ergonomisch kantoor kan gemakkelijker omgaan met tijdelijke werkoverlast en andere factoren die stress in de hand kunnen werken.

4.    Ergonomie: kleine details, grote verschillen

Je zou ergonomie op het werk kunnen interpreteren als: aanpassingen aan de apparatuur en het meubilair om de lichamelijke belasting te verminderen of bewegingen makkelijker te maken. Maar het is niet alleen dat … Soms is een mentaliteitsverandering even cruciaal. Een medewerker mag bijvoorbeeld nog zo’n ergonomische bureaustoel hebben; als hij onderuitgezakt gaat zitten, zal hij op termijn toch rugklachten ervaren. Bewustwording over ergonomie betekent geen zware investering, maar sorteert toch ook het nodige effect.

Een ergonoom inschakelen?

Als je voor een complete herinrichting van de werkplek staat, of je een nieuwe werkplek moet inrichten, hou je natuurlijk van bij het begin rekening met ergonomie. Een werkpost die van meet af aan goed doordacht is, laat bijvoorbeeld toe om een juiste meubelkeuze te maken, zonder dat dit per se je kosten de hoogte in jaagt!

Om ergonomische keuzes te maken kun je de hulp inschakelen van het Manutan-projectteam, maar ook van een preventieadviseur of een ergonoom. Het spreekt voor zich dat zulke experten gespecialiseerd zijn in ergonomie op het werk, zowel op kantoor als op industriële locaties. Door hun kennis van psychologie, ergonomie en akoestiek kunnen ze de balans opmaken van een werkplek en aanbevelingen doen om een situatie te verbeteren. Niet alleen bij de inrichting van een nieuwe werkplaats kun je trouwens een beroep doen op een ergonoom; hij helpt je evengoed om een concreet beroepsrisico te bestrijden of de werkpost van een medewerker met beperkte mobiliteit aan te passen.

Meer weten over ergonomisch werken?

Bekijk ons volledige assortiment ergonomische hulpmiddelen via onze overzichtspagina ergonomie of lees onze blog voor meer inspiratie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 augustus 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels