Binnen een bedrijf heb je te maken met verschillende afvalstromen. Hierdoor lijkt afval scheiden soms een hele klus. In de praktijk valt dit echter mee, als je het maar slim aanpakt. In dit artikel geven we tips over efficiënt afvalbeheer door middel van kleurcodes.
Maak afval scheiden simpel met deze kleuren voor afvalscheiding
AfvalbeheerAfvalscheiding voor bedrijven verplicht
Afvalscheiding betekent dat je afval zo dicht mogelijk bij de bron gescheiden houdt en afgeeft. Het doel is om (bedrijfs)afval zo min mogelijk te vermengen zodat het geschikt is voor product- of materiaalhergebruik. In België is afval scheiden wettelijk verplicht voor bedrijven. Dit betekent dat je als bedrijf afvalstoffen moet scheiden, gescheiden moet houden en gescheiden af moet geven. Hierbij geeft de Vlaamse overheid richtlijnen over de exacte manier van afvalscheiding.
Buitencontainers
Wanneer je bedrijf met veel verschillende afvalstromen te maken heeft, heb je ook meerdere containers nodig. In veel gevallen staan deze containers buiten, waarbij er een aantal zaken zijn om rekening mee te houden. Heeft de buitencontainer bijvoorbeeld geen of weinig toezicht? Kies dan voor een container met de mogelijkheid voor de plaatsing van een slot en met een kleine inwerpopening. Staat de container in het zicht bij een bedrijf? Dan zijn overkappingen en afschermwanden handige accessoires.
Kleuren voor afvalscheiding op een rij
Bedrijfsafval scheiden is dus verplicht. Maar hoe pak je dat dan aan? Het gebruik van kleurcodes helpt je op weg bij afval scheiden en laat zien welk afval in welke afvalbak moet. Er is in België geen wettelijk vastgelegde kleurcode. Meestal wordt volgende indeling gevolgd:
Geel – oud papier & kartonafval
Oud papier is de meest voorkomende afvalstroom bij bedrijven. Wist je dat in de kantooromgeving zelfs 80% van het bedrijfsafval papier is? Oud papier mag dus in de gele container, waarbij het belangrijk is dat je vertrouwelijk papier eerst vernietigt. Ook karton moet in de gele afvalbak.
Blauw – PMD
Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons horen thuis in de blauwe afvalbak. Let erop dat de verpakkingen volledig leeg zijn voor je ze in de PMD-bak gooit. Dat vergemakkelijkt de recyclage. Wist je bijvoorbeeld dat aluminium drankblikjes verwerkt worden tot fietsen en auto-onderdelen en drankkartons tot eierdozen en papieren zakken?
(Fel)groen – groenafval of GFT
De groene container is bedoeld voor groente-, fruit- en tuinafval. Daarnaast mag ook organisch restmateriaal van restaurants en bloemen/planten hierin.
Maar de groene container kan, afhankelijk van de situatie in je bedrijf, ook ingezet worden voor de inzameling van glas.
(Donker)groen – glasafval
Gebruik de groene container om glas weg te gooien en een tweede leven te geven. Een van de kenmerken van glas is namelijk dat je dit onbeperkt kunt hergebruiken.
Rood of oranje – kunststof en plastic afval
Vaak zijn er nog rode of oranje containers beschikbaar welke kunnen ingezet worden voor het inzamelen van overig specifiek afval. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor materialen zoals plastic folie en andere kunststof verpakkingen die niet bij het PMD thuis horen.
Grijs of zwart – restafval
Natuurlijk is er ook een bak nodig voor het afval dat je niet in de andere afvalbakken kwijt kunt. In dat geval gooi je het in de grijze of zwarte bak voor het restafval.
“50% van alle werknemers wil dat de baas meer aandacht besteedt aan afvalscheiding” – Bron: NovioResearch 2017
Handig: pictogrammen voor afvalscheiding
Wil je afval beter scheiden binnen je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je het collega’s zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dit doe je deels door mogelijkheden voor afvalscheiding te voorzien zoals recyclagestations of afvalbakken voor gescheiden afval. Daarnaast is proactieve informatievoorziening belangrijk. Pictogrammenstickers en affiches met de juiste sorteerregels voor afvalscheiding kunnen hierbij helpen en laten direct zien in welke afvalbak het afval moet. Deze kan je o.a. vinden op desorteerwinkel.be
Ga ook voor een duurzaam afvalbeheer
Wil je meer weten over efficiënt afvalbeheer of het invoeren van duurzame afvalscheiding? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval scheiden voor bedrijven of neem een kijkje bij onze producten voor afvalscheiding.